onsdag, april 22, 2009

Genus

Idag i skolan har vi haft en genusdag, det är några tjejer på min skola som har det som projektarbete och det var verkligen en jättebra dag. Vi diskuterade kring könsroller och såg filmer och sist men inte minst så var stand up komikern Magnus Betnér hos oss! Magnus snackade om genus och var allmänt rolig. Verkligen en lyckad dag.


När man har sånna här dagar börjar man verkligen tänka. Hur är det egentligen med könsindelning? Är det vanligt? Och ja det är det väl. Det finns ju statistik på att tex. en kvinna som gör samma jobb som en man får mindre lön. Så ska det ju inte vara. Vi tjejer måste stå på oss och ni killar måste bli mer ödmjuka.


Som sagt, genus. Detta finns även i vårat ämne. Idrott. Det finns så kallad "killiga" idrotter samt "tjejiga.


Killiga sporter:
Hockey
Basket
Motorsport
Boxning
Brottning
Tyngdlyftning






Tjejiga sportet:
Balett
Dans
Gymnastik
Hästhoppning
Simhopp
Konståkning





Detta var bara några. Vad tycker ni? Finns det tjejsporter smat killsporter?

/ I

4 kommentarer:

  1. Hej!
    Doping är ett stort problem inom idrotten, främst inom de mest fysiskt krävande som längdskidåkning, vissa friidrottsgrenar och cykling. Vad ska vi göra för att få bort dopingen från tävlingsarenorna?
    //Matilda - elitcyklist

    SvaraRadera
  2. Klart det finns mer tjejiga och mer killiga sporter. Vi har ju olika fysiska förutsättningar, och ofta (men absolut inte alltid) har vi ju intressen som skiljer sig en hel del.
    Och rätta mig gärna om jag är fel ute, men är det inte så att det är fler killar än tjejer som utövar ridsport på elitnivå? Trots att detta kanske skulle ses som en tjejig sport.
    Mitt förslag på att få bort dopning? Stäng av de som dopar sig på livstid. Det skulle nog avskräcka en hel del från att ta den risken.
    /Andrea

    SvaraRadera
  3. hej,

    har ni någon email adress?
    skulle vilja nå er per mail då jag har ett erbjudande. maila gärna så vi kan få kontakt.

    charlotte@jojobanta.se

    mvh
    charlotte

    SvaraRadera